RSS

Honungstvål

20 Okt

Efter sommaren kokade jag en tvål med honung och bivax.

500g Olivolja

200g Rapsolja

200g Kokosfett

50g Bivax

50g Jojobaolja

Överfettning: 50g Sheasmör

50g Honung

Dock så blev det misslyckat då honungen inte löste sig helt med överfettningsoljan och bildade klumpar. Samt att den luktade lite speciellt.

Efter att ha mognat i 5 veckor prövade jag en tvål, den var helt ok. Doften kändes bättre men jag var inte helt nöjd. Så jag beslöt mig för att pröva göra en rebatch. Efter att ha sökt på nätet efter bästa teknik beslutade jag mig för att låta tvålen smälta i ugnen.

Smulade ner tvålen med hjälp av en nötstrimmlare (kom inte på ordet) tillsatte vatten och ställde in grytan med lock i ugnen på 100 grader i 2 timmar.

Rörde då och då samt tillsatte lite vatten under processen. Det gick mycket lättare än vad jag trodde. Ganska snart började tvålmassan likna potatismos. Jag hällde på mer tvålsmul eftersom och lät grytan stå kvar i ugnen. När jag var nöjd med konsistensen delade jag upp smeten i två bunkar. Till den ena tillsatte jag eterisk olja av kamomill. Den andra blev en klassisk lavendel.

Lavendel tvålen ville jag färga lila. Det blev mitt stora misstag…..

Micapigmentet jag hade klumpade sig i massan och var helt omöjlig att få jämn. Så det lärde jag mig. Ska ALDRIG mer försöka färga en rebatchad tvål. (den står fortfarande på köksbänken i väntan på att bli slängd i soptunnan)

Kamomill tvålen blev dock bra. Den var som klister när jag försökte skära upp den. Jag var nog lite för ivrig. Den är inte vacker, men den luktar gott och kommer få stå på tork LÄNGE innan den går att använda.

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på oktober 20, 2010 i Tvål

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: